Joc online de strategie, bazat pe un browser web, Travian este unul dintre cele mai cunoscute jocuri de acest gen si primul care a putut fi jucat şi pe telefonul mobil. Printre cele 30 de tari in care oamenii joaca aceasta inventie a germanului Gerhard M. se numara si Romania.

Lansat in 2004 , cu 100 de jucatori, Travian este deschis astazi de trei milioane de utilizatori. Pasiunea pentru el se raspandeste indiferent de varsta, sex, profesie.

Multi dintre jucatori au devenit dependenti. Stiu lucrul asta si totusi nu “se lasa”. Impatimitii sunt de regula cei care se afla in fruntea clasamentului, in top 10 atacatori, aparatori sau jefuitori sau liderii de alianta.

Printre jucatori, circula o definitie a Travianului, care surprinde esenta jocului: TRAVIAN este locul in care nu conteaza ca esti batut in pauza mare, ca nu ai scapat inca de cosuri si nici nu se prevede o ameliorare a situatiei, ca nevasta iti ia tot salariul, ca fiul sau fiica ta a luat-o pe cai gresite, ca sotul nu a mai văzut femeia din tine de doi ani, ca nu ti se mai fac complimente si ca viata nu mai are farmecul de alta data! Aici poti fi temut de parintii altor copii desi ai cincisprezece ani! manageri de firma tremura in fata monitorului de frica sa nu le iei satele, deşi tu esti secretara timida de la agentia imobiliara de pe colt! Oameni de patruzeci de ani se roaga de pusti sa le dea resurse!

Toti vorbesc cu daruiere despre travian, simt jocul ca sangele prin vene. E primul lucru pe care-l fac cand se trezesc si ultimul lucru inainte de culcare: sa-si verifice satul, sa nu ramana resurse in hambar in caz de atac, sa nu le moara trupele din lipsa de crop.

“Doar nervi si timp pierdut”

B. P. (26 ani) este o romanca stabilita in Berlin , Germania . Lucreaza in domeniul cultural ca organizator de evenimente. Joaca Travian de trei ani de zile, folosind de fiecare data numele ei real in locul pseudonimului. “M-am molipsit de la fostul meu prieten. Juca pe .com si mi-a lasat contul lui in maini, nemaiputand sa-l ingrijeasca. Am dat de gustul travianului si de aici a inceput totul”, spune B.

Travian este un joc de alianta. 60 de jucatori se reunesc sub conducerea unui lider si se lupta cu alte aliante pentru scopul final: minunea lumii.

“Cred ca cei care cad cel mai usor in capcana si devin dependenti de Travian sunt cei care conduc aliantesau care se implica mult in aliante, respectiv cei care au un nume. Ca noi doua, BadGirl. Cei mici, nedezvoltati, care devin ferme, se lasa. Inteleg ca nu obtin nimic util din jocul asta. Doar nervi si timp pierdut”, adauga B.

Liderii de alianta isi ocupa timpul cu problemele colegilor. "Sa fii lider de alianta este o responsabilitate extrem de mare. Multi incearca, dar putini reusesc. Nu mai ai timp de tine si, uneori, nici de contul tau. Intotdeauna trebuie sa asculti problemele tuturor si sa incerci sa le rezolvi intr-un mod cat mai placut. E foarte important ca fiecare situatie sa o privesti impartial si sa fii acolo zi si noapte", mai mărturiseste, adaugand ca secretul jocului e diplomatia desavarsita.

.

“Am divortat din cauza travianului”

Incetul cu incetul, viata reala este inlocuita de joc.

Ajungi sa-ti neglijezi slujba sau scoala, copii, sotia. “Travianul provoaca dependenta. E ca un drog. Joc travian de patru ani… ma pot lauda cu un palmares consistent: am castigat de sase ori impreuna cu alianta si, individual, am ieşit de 15 ori pe unul dintre primele trei locuri din clasament Insa mi-am neglijat viata personala din cauza lui...”, spune M. (34 ani) din Iasi.

Nu a castigat nimic concret. Poate doar satisfactia pe moment, de fiecare data cand teutonii lui treceau de apararea inamicului si furau resurse full. “Ma trezeam la ora cinci dimineata si deschideam pagina de site. Asta in cazul in care dormeam noaptea si nu dadeam atacuri la secunda, ca sa raman in top 10 jefuitori. Intr-adevar, obtii respect si admiratia celorlalti jucatori. Dar mi-am ignorat sotia. Am divortat din cauza travianului”, adauga M.

Inainte sa se pronunte divortul, a stes contul si a cerut firmei de distributie a internetului sa-I blocheze accesul la travian.ro.

E in continuare contabil la primarie si spera ca sotia il va primi inapoi. In joc era un barbar dur, care ataca orice misca in jurul lui… in viata reala are privirea blanda, care-i da de gol regretul timpului pierdut aiurea.

"200 de euro lunar ca fiu printre cei mai buni jucatori"

Jocul iti da si optiunea de a grabi dezvoltarea cu gold. Poti incarca contul cu doi, cinci sau zece euro, care-ti ofera anumite avantaje.

Majoritatea jucatorilor au incarcat contul cu euro macar o singura data. In 300 de zile, cat dureaza un server normal, sau 100 de zile (varianta rapida).

Vasile T (37 ani) este director de vanzari in Bucuresti. Are o fetita de zece ani, careia ii ofera tot timpul liber si toata afectiune. A inceput Travian de cateva luni si pentru a se ridica la nivelul aliantei WANTED de pe s4.travian.ro, joaca cu gold. "Nu vreau sa-mi neglijez fetita, dar nici sa raman in urma fata de ceilalti playeri. Am intalnint aici oameni de toate categoriile, bagati, saraci, de 15 sau 50 de ani. Tocmai faptul ca joci impreuna cu alte persoane reale, intrigile, spionajele, dorintele de razbunare si amicitiile, desigur... asta e atragator la Travian fata de alte jocuri. Scot din buzunar aproximativ 200 de euro lunar ca sa fiu printre cei mai buni jucatori, fara sa-mi neglijez familia sau slujba", spune Vasile.

Un drog daca incepe sa-ti placa

Daca joci un timp indelungat, travianul iti poate influenta personalitatea,. Nu toti jucatorii raman pana la capat la principiile lor. Nu rezista san u intre in jocuri murdare, sa tradeze pentru u loc intr-o alianta mai buna, iar multi lideri trebuie deseori sa calce peste cadaver ca sa-si duca alianta in topul celor mai bune. Se produce o schimbare in mentalitatea lor, desi intr-o lume virtuala. Dar oare aceiasi oameni se vor comporta diferit in viata reala?

Multi jucatori au incercat de nenumarate ori sa renunte. Si-au sters contul, dar majoritatea reincep sa joace dupa o zi, o saptamana, o luna, un an de zile.

Pentru unii, jocurile online reprezinta o evadare din cotidian, pentru altii - un mijloc modern de socializare cu diferite persoane. Esti pus in situatia de a comunica cu oameni de toate varstele, de nationalitate diferita, barbati, femei sau pusti, parlamentari, profesori sau studenti. Travianul te arunca în trecut, în mijlocul bataliilor dintre daci, barbari si romani(cele trei rase existente in joc, alese in functie de caracterul fiecaruia: defensiv, ofensiv sau echilibrat). Cu ochii fixati pe ecranul pc-ului zi si noapte, cu tastatura pe masa si cu mouse-ul in mana atacandu-ti vecinii, iti epuizezi incet, dar sigur, si ultima farama de energie. Travianul e ca un drog pentru cei care ajung sa-l descopere.

7 Comments:

  1. Florin said...
    da.. e destul de trist daca ajungi dependent si stai zi si noapte online doar doar prinzi armata vecinului si ti-l faci ferma. mi-e cam mila cand vad astfel de specimene, si parca sunt tot mai multi :(
    Anonim said...
    Cata dreptate ai, Badgirl.. travianul e un joc foarte special, dar uite k-am ajuns sa stau in fata pc-ului foarteee multe ore pe zi pentru satucul meu...
    Anonim said...
    Eu strumfy , bezna si andruska avem un job cu ture de noapte . Pot spune ca jocul asta ne-a salvat de plictiseala . cand stai 12 ore pe un scaun tre sa iti gasesti ceva de facut . Si ne-am gasit...Intamplator suntem chiar buni ... Bezna are un talent la calculat .. daca vrei sa inveti da dai un contraatac la secunda de inamicu sa stea o ora sa isi faca cruce si sa nu poata face nimic...cu el tre sa vorbesti .
    Eu ma ocup de aspectele diplomatice si de treburile din umbra.
    M-am apucat acum 1 an de travian si am fost liderul la Bushido 3. Finutzu a fost la mine in alianta si el a corupt-o si pe Badgirl :))
    Faptul ca suntem pe ture diferite asigura ca tot timpu e cate unu la butoane . In travian daca nu ai un om noaptea la butoane esti terminat.
    De ce imi palce jocul ? Simplu . Travian este ca viata . Esti puternic sau esti ferma . simple as that.
    Anonim said...
    Thoamne.. tipul ala chiar a divortat din cauza travianului? :|

    Fratilor...hai s-o lasam mai moale... nu sunt chiar disperat dupa jocul asta, dar nu mi-as dori sa ajung la fel ca cei despre care vorbesti tu...
    Anonim said...
    Tin sa apreciez aprecierile fostului meu sef de alianta (Strumfy)..Stiam eu ca in adancul sufletului nu ma placi pt ca te scot la prajituri si porc in aeroport ci pt ca sunt doctor la contraatacuri si cel mai paranoic cand vine vb de vecinii din travian...Enough with the joke...jocu e f tare...daca n-ai o logica cat de cat n-o sa depasesti niciodata statutul de jucator mediocru indiferent cat gold/timp bagi in el..Dar logica nu e o conditie suficienta ca sa fii un jucator bun...tre sa bagi si cele 2 - timp si bani (si timp cat mai mult daca se poate si 25 de ore/zi)..Ideea e simpla:daca ajungi sa ti vezi nevasta doar cand doarme cred ca e timpu sa renunti la job si la joc, sa ti faci bagajele si s-o tai cu ea pe o insula pustie sau la...Faurei
    Anonim said...
    parerea mea e ca la primele semne ale obsesiei sa o lasi mai moale cu travianul ca iti pierzi timpul aiurea si nici macar nu iti dai seama decat cand e prea tarziu....si eu jucam travian ca obsedatul si m-am lasat pt ca eram un jucator f ofensiv si nu mai aveam pe cine sa atac ca eram inconjurat de aliati, nu mai avea farmec...am fost f suparat pe liderii aliantzei dar dupa un timp mi-am dat seama k mi-au facut un bine k pierdusem o multime de lucruri in real life...mai ales pentru un adolescent.....k modalitate de a iti omora timpul e ok..daca nu ai nimic mai bun de facut daca esti la serviciu sa mai stiu eu ce..dar sa stai in timpul liber doar la pc e o prostie...eu aveam un coleg de aliantza , student care era prima oara cand juca insa la scurt timp a inceput sa ii placa pentru ca crestea f rpd si pana sa isi dea seama statea 20/24 ore solo fara sitter si nici pe al facultate nu mai dadea k sa fie in top jefuitori....acum joc pt ca imi place dar nu mai fac excese...sa zici k stau moderat
    anub_arak said...
    uite....am trait si eu prin ce scrie sus aici...desi am doar 16 ani.....am avut o obsesie pentru travian....din cauza acestui joc mi-am pierdut serviciul pe care il aveam si aproape ca a trebuit sa ma mut singur de la parinti....asta era anu trecut...foarte bine pusa problema cu refugiu....pentru mine travian era un mod de relaxare dar si o sursa de stres...desi bagam gold si stiam ca e o risipa(nu foarte mult ca eu trebuia sa imi castig banii)continuam sa joc acest joc....ei bine....ma afectat destul de tare jocu.....lipseam noptiile de acasa si le petreceam in interneturi....nu ma duceam la scoala decat cand aveam informatica si viata mea devenise un fel de dezastru...de aceea mie frica sa ma reapuc de joc....daca voi reincepe mai mult ca sigur no sa ma pot controla...viata e frumoasa..traitio dar nu in fata unu monitor.uneori am remuscari ca m-am lasat...inca ma mai trezesc noapte crezand ca trebuie sa dau atacuri...poate o sa ma reapuc...la pensie cand no sa mai am altceva de facut si o sa ma pot dedica total.succes...spor la joc dar nu va neglijati rl-ul....

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire